i

Waterhardheid Nieuw-Beijerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Nieuw-Beijerland ligt rond 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Nieuw-Beijerland is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Nieuw-Beijerland is een kleine woonplaats met 3.800 inwonenden. Nieuw-Beijerland maakt deel uit van de gemeente Korendijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Nieuw-Beijerland+Korendijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Remmers - Pijnacker
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Nieuw-Beijerland

Iemand kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Nieuw-Beijerland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Nieuw-Beijerland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuw-Beijerland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nieuw-Beijerland?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Beijerland is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.