i

Waterhardheid Nieuwegein

 • Zacht
  0
 • 6.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,30 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nieuwegein. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Nieuwegein is een redelijk grote woonplaats met 60.900 inwonenden. Nieuwegein ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Nieuwegein.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Nieuwegein

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,30 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,30 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwegein waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,30 Duitse graden in Nieuwegein**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwegein

Calculatie voor 6,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Nieuwegein?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwegein is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.