i

Waterhardheid Nieuwegein

 • Zacht
  0
 • 6.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Nieuwegein minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 6,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Nieuwegein is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Nieuwegein is een middelgrote woonplaats met 60.900 inwonenden. Nieuwegein bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Nieuwegein.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Nieuwegein+Nieuwegein

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Giel blom - Nieuwegein
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Nieuwegein

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,30 dH "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,30 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Nieuwegein objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,30 Duitse graden in Nieuwegein**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwegein

Becijfering voor 6,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,30 dH x 180m3 = 20,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwegein?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwegein is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,30 naar 0 dH terug te brengen.