i

Waterhardheid Nieuwerbrug aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nieuwerbrug aan den Rijn. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Nieuwerbrug aan den Rijn is een kleine woonplaats met 1.780 inwoners. Nieuwerbrug aan den Rijn maakt deel uit van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nieuwerbrug aan den Rijn

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Nieuwerbrug aan den Rijn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Nieuwerbrug aan den Rijn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwerbrug aan den Rijn

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwerbrug aan den Rijn?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwerbrug aan den Rijn is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.