i

Waterhardheid Nieuwerbrug aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Nieuwerbrug aan den Rijn. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Nieuwerbrug aan den Rijn is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Nieuwerbrug aan den Rijn is een kleine woonplaats met 1.780 inwoners. Nieuwerbrug aan den Rijn hoort bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Nieuwerbrug aan den Rijn

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden en het boenen van de kranen voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Nieuwerbrug aan den Rijn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Nieuwerbrug aan den Rijn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwerbrug aan den Rijn

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Nieuwerbrug aan den Rijn?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwerbrug aan den Rijn is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.