i

Waterhardheid Nigtevecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Nigtevecht ligt rond 5,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Nigtevecht is 7,70 dH. Dit is tamelijk hard water.

Nigtevecht biedt plaats aan 1.540 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nigtevecht bevindt zich in de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nigtevecht

Sommige mensen kunnen een hardheid van 5,90 dH misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Nigtevecht objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Nigtevecht**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nigtevecht

Rekensom voor 5,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Nigtevecht?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nigtevecht is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.