i

Waterhardheid Nigtevecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Nigtevecht. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Nigtevecht is een kleine woonplaats met 1.540 inwoners. Nigtevecht maakt deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nigtevecht

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,90 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Nigtevecht waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,90 Duitse graden in Nigtevecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nigtevecht

Rekensom voor 5,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nigtevecht?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nigtevecht is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.