i

Waterhardheid Noordbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Noordbeemster is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Noordbeemster is een kleine woonplaats met 605 inwoners. Noordbeemster ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noordbeemster

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Noordbeemster waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Noordbeemster**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordbeemster

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Noordbeemster?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordbeemster is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.