i

Waterhardheid Noordbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Noordbeemster heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Noordbeemster is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Noordbeemster biedt plaats aan 605 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Noordbeemster hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Noordbeemster

Iemand kan hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Noordbeemster waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Noordbeemster**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Noordbeemster

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Noordbeemster?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Noordbeemster is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.