i

Waterhardheid Noordeloos

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Noordeloos is ongeveer 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Noordeloos telt 1.815 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Noordeloos is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Noordeloos+Giessenlanden

"Review beoordeling: 10 uit 10"

K van der spijk - Rijnsburg
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Noordeloos

De betekenis van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de tegels dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Noordeloos objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Noordeloos**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Noordeloos

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Noordeloos?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordeloos is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.