i

Waterhardheid Noordeloos

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Noordeloos is 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Noordeloos is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Noordeloos telt 1.815 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Noordeloos hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noordeloos

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Noordeloos waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Noordeloos**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordeloos

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Noordeloos?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordeloos is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.