i

Waterhardheid Oostdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Oostdijk. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oostdijk is een erg kleine woonplaats met 520 inwoners. Oostdijk is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Oostdijk

Mensen kunnen waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Oostdijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Oostdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oostdijk

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Oostdijk?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostdijk is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.