i

Waterhardheid Oostdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Oostdijk ligt rond 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Oostdijk is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Oostdijk is een kleine woonplaats met 520 inwonenden. Oostdijk bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Oostdijk+Reimerswaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Patrick - Yerseke
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Oostdijk

Men kan hardheid van 6,38 dH wellicht "geen probleem" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oostdijk objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Oostdijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oostdijk

Berekening voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oostdijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostdijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.