i

Waterhardheid Oosterblokker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Oosterblokker. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Oosterblokker is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oosterblokker is een kleine woonplaats met 1.520 inwoners. Oosterblokker bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Oosterblokker+Drechterland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Henk - Oosterleek
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Oosterblokker

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Oosterblokker objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oosterblokker**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oosterblokker

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oosterblokker?

Een ieder ondervindt onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterblokker is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.