i

Waterhardheid Oosterblokker

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Oosterblokker. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Oosterblokker is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oosterblokker telt 1.520 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oosterblokker hoort bij de gemeente Drechterland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oosterblokker

De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Oosterblokker waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oosterblokker**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oosterblokker

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oosterblokker?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterblokker is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.