i

Waterhardheid Oosterleek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Oosterleek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Oosterleek is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oosterleek is een erg kleine woonplaats met 105 inwoners. Oosterleek hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oosterleek

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Oosterleek objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oosterleek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oosterleek

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oosterleek?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosterleek is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.