i

Waterhardheid Oostknollendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oostknollendam heeft een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Oostknollendam is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oostknollendam is een kleine woonplaats met 550 inwoners. Oostknollendam ligt in de gemeente Wormerland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oostknollendam

De ervaring van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Oostknollendam waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Oostknollendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oostknollendam

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Oostknollendam?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostknollendam is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.