i

Waterhardheid Oostknollendam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Oostknollendam is om en nabij de 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Oostknollendam is een kleine woonplaats met 550 inwoners. Oostknollendam hoort bij de gemeente Wormerland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oostknollendam

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oostknollendam objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oostknollendam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oostknollendam

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oostknollendam?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostknollendam is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.