i

Waterhardheid Oterleek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Oterleek bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oterleek telt 635 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oterleek bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid meter

Kaart van place+Oterleek+Alkmaar

"Review beoordeling: 10 uit 10"

G.C.A. Jongsma - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oterleek

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Oterleek objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oterleek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oterleek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oterleek?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oterleek is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.