i

Waterhardheid Oterleek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Oterleek minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Oterleek is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oterleek is een kleine woonplaats met 635 inwoners. Oterleek is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Oterleek+Alkmaar

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Joost de Boer - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Oterleek

De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oterleek objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Oterleek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oterleek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oterleek?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oterleek is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.