i

Waterhardheid Oud Zuilen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Oud Zuilen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Oud Zuilen biedt plaats aan 580 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Oud Zuilen maakt deel uit van de gemeente Stichtse Vecht. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oud Zuilen

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,90 dH "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Oud Zuilen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 dH in Oud Zuilen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oud Zuilen

Berekening voor 5,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oud Zuilen?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud Zuilen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.