i

Waterhardheid Oud Zuilen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 7,70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Oud Zuilen heeft een minimale waterhardheid van plus minus 5,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Oud Zuilen is 7,70 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Oud Zuilen telt 580 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oud Zuilen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Oud Zuilen+Stichtse Vecht

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Paul - Maarssen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oud Zuilen

De betekenis van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Oud Zuilen objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,90 Duitse graden in Oud Zuilen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oud Zuilen

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Oud Zuilen?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud Zuilen is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 dH te verminderen.