i

Waterhardheid Ouddorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ouddorp heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Ouddorp is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ouddorp is een zeer kleine woonplaats met 5.710 inwoners. Ouddorp is onderdeel van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ouddorp

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ouddorp waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Ouddorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ouddorp

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ouddorp?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ouddorp is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.