i

Waterhardheid Ouddorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Ouddorp. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Ouddorp telt 5.710 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ouddorp maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Ouddorp

U kunt een hardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Ouddorp objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Ouddorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ouddorp

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ouddorp?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ouddorp is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.