i

Waterhardheid Oude Meer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oude Meer kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Oude Meer is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oude Meer is een zeer kleine woonplaats met 160 inwoners. Oude Meer maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oude Meer

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Meer objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oude Meer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oude Meer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oude Meer?

Een ieder beleeft onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oude Meer is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.