i

Waterhardheid Oude Meer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Oude Meer minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Oude Meer is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oude Meer telt 160 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oude Meer is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oude Meer

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Oude Meer objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Oude Meer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oude Meer

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oude Meer?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oude Meer is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.