i

Waterhardheid Oude Niedorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oude Niedorp heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Oude Niedorp is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oude Niedorp telt 430 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oude Niedorp maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oude Niedorp

De ervaring van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Niedorp waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Oude Niedorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oude Niedorp

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Oude Niedorp?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oude Niedorp is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.