i

Waterhardheid Oude Niedorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Oude Niedorp heeft een waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Oude Niedorp is een kleine woonplaats met 430 inwonenden. Oude Niedorp is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oude Niedorp

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Niedorp waardevrij meten

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Oude Niedorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oude Niedorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oude Niedorp?

Een ieder beleeft zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude Niedorp is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.