i

Waterhardheid Oude-Tonge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Oude-Tonge. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Oude-Tonge is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oude-Tonge biedt plaats aan 4.835 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oude-Tonge ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Oude-Tonge

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de kranen dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude-Tonge waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Oude-Tonge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oude-Tonge

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Oude-Tonge?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude-Tonge is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.