i

Waterhardheid Oude-Tonge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Oude-Tonge ligt in de buurt van de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Oude-Tonge telt 4.835 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oude-Tonge maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oude-Tonge

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Oude-Tonge objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Oude-Tonge**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oude-Tonge

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Oude-Tonge?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude-Tonge is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.