i

Waterhardheid Ouderkerk aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Ouderkerk aan den IJssel minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ouderkerk aan den IJssel is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ouderkerk aan den IJssel biedt plaats aan 5.675 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ouderkerk aan den IJssel is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Ouderkerk aan den IJssel+Krimpenerwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Fam. H Verduijn - Stolwijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ouderkerk aan den IJssel

Men kan hardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Ouderkerk aan den IJssel objectief meten

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Ouderkerk aan den IJssel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ouderkerk aan den IJssel

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ouderkerk aan den IJssel?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ouderkerk aan den IJssel is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.