i

Waterhardheid Oudkarspel (Langedijk)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Oudkarspel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oudkarspel telt 4.050 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oudkarspel hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Hardheid normering

Kaart van place+Oudkarspel+Langedijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Annette - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Oudkarspel

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Oudkarspel objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oudkarspel

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudkarspel?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudkarspel is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.