i

Waterhardheid Oudkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Oudkarspel. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oudkarspel is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oudkarspel is een kleine woonplaats met 4.050 inwonenden. Oudkarspel maakt deel uit van de gemeente Langedijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Oudkarspel+Langedijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeroen - Den Oever
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Oudkarspel

De indruk van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Oudkarspel waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oudkarspel

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Oudkarspel?

Een ieder beleeft zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudkarspel is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.