i

Waterhardheid Overberg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,10 dH
  HOOGSTE: 6,20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,10 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Overberg minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Overberg is 6,20 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Overberg is een erg kleine woonplaats met 1.315 inwonenden. Overberg bevindt zich in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Overberg

Mensen kunnen hardheid van 5,10 dH misschien "prima" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 5,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Overberg objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 5,10 dH in Overberg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Overberg

Calculatie voor 5,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Overberg?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overberg is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.