i

Waterhardheid Overberg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,10 dH
  HOOGSTE: 6,20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,10 dH. Dat is de hardheid van het water in Overberg. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Overberg is een kleine woonplaats met 1.315 inwonenden. Overberg hoort bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Overberg

U kunt een waterhardheid van 5,10 dH misschien "OK" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 5,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Overberg objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,10 Duitse graden in Overberg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Overberg

Calculatie voor 5,10 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Overberg?

Een ieder ervaart volledig onthard water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Overberg is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 5,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.