i

Waterhardheid Papekop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Papekop. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Papekop is 7,60 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Papekop is een kleine woonplaats met 385 inwonenden. Papekop hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Papekop+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rene - Nieuwegein
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Papekop

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Papekop waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Papekop**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Papekop

Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Papekop?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Papekop is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.