i

Waterhardheid Papekop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,50 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Papekop kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Papekop is 7,60 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Papekop is een kleine woonplaats met 385 inwonenden. Papekop ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Papekop+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Fam.L. proost - Rhenen
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Papekop

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,50 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Papekop objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 dH in Papekop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Papekop

Calculatie voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Papekop?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Papekop is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.