i

Waterhardheid Polsbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Polsbroek. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Polsbroek is 7,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Polsbroek is een zeer kleine woonplaats met 1.205 inwonenden. Polsbroek hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Polsbroek

De beleving van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,40 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 7,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Polsbroek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,40 dH in Polsbroek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Polsbroek

Berekening voor 7,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Polsbroek?

Iedereen ondervindt zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Polsbroek is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,40 naar 0 dH te reduceren.