i

Waterhardheid Polsbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,40 dH
  HOOGSTE: 7,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 dH. Zo hard is het kraanwater in Polsbroek. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag.

Polsbroek telt 1.205 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Polsbroek maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Polsbroek

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 7,40 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 7,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Polsbroek waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,40 dH in Polsbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Polsbroek

Berekening voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Polsbroek?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Polsbroek is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.