i

Waterhardheid Purmer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Purmer. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Purmer is een kleine woonplaats met 105 inwoners. Purmer hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Edam-Volendam.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Purmer

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Purmer objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Purmer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Purmer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Purmer?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmer is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.