i

Waterhardheid Purmer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Purmer heeft een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Purmer is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Purmer is een kleine woonplaats met 105 inwoners. Purmer hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Edam-Volendam.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Purmer+Edam-Volendam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rado - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Purmer

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Purmer objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Purmer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Purmer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Purmer?

Iedereen ervaart kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Purmer is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.