i

Waterhardheid Rijpwetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Rijpwetering bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Rijpwetering telt 1.595 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Rijpwetering hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Rijpwetering

De ervaring van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Rijpwetering waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Rijpwetering**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rijpwetering

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Rijpwetering?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijpwetering is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.