i

Waterhardheid Rijpwetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Rijpwetering ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Rijpwetering is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Rijpwetering biedt plaats aan 1.595 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Rijpwetering is onderdeel van de gemeente Kaag en Braassem. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Rijpwetering

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Rijpwetering waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Rijpwetering**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Rijpwetering

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Rijpwetering?

Een ieder beleeft volledig onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rijpwetering is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.