i

Waterhardheid Rockanje

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Rockanje. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Rockanje is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Rockanje telt 6.135 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Rockanje maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westvoorne.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Rockanje+Westvoorne

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Maarten - Oostvoorne
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Rockanje

De beleving van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Rockanje objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Rockanje**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Rockanje

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rockanje?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Rockanje is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.