i

Waterhardheid Rockanje

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Rockanje. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Rockanje is een kleine woonplaats met 6.135 inwonenden. Rockanje bevindt zich in de gemeente Westvoorne. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Rockanje

De betekenis van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Rockanje objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Rockanje**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Rockanje

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Rockanje?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Rockanje is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.