i

Waterhardheid 's-Gravendeel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in 's-Gravendeel is om en nabij de 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in 's-Gravendeel is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

's-Gravendeel telt 8.945 inwoners. Het is een kleine woonplaats. 's-Gravendeel ligt in de gemeente Binnenmaas. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water 's-Gravendeel

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid 's-Gravendeel waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in 's-Gravendeel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid 's-Gravendeel

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in 's-Gravendeel?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats 's-Gravendeel is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.