i

Waterhardheid 's-Gravendeel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in 's-Gravendeel. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

's-Gravendeel telt 8.945 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. 's-Gravendeel hoort bij de gemeente Binnenmaas. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water 's-Gravendeel

De beleving van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid 's-Gravendeel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in 's-Gravendeel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Gravendeel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in 's-Gravendeel?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravendeel is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.