i

Waterhardheid 's-Gravenpolder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in 's-Gravenpolder. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

's-Gravenpolder telt 4.665 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. 's-Gravenpolder ligt in de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater 's-Gravenpolder

De waarneming van een bepaalde hardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid 's-Gravenpolder waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in 's-Gravenpolder**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water 's-Gravenpolder

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in 's-Gravenpolder?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats 's-Gravenpolder is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.