i

Waterhardheid 's-Gravenpolder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in 's-Gravenpolder is 6,38 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in 's-Gravenpolder is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

's-Gravenpolder is een erg kleine woonplaats met 4.665 inwonenden. 's-Gravenpolder is onderdeel van de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater 's-Gravenpolder

Iemand kan een hardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid 's-Gravenpolder waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in 's-Gravenpolder**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid 's-Gravenpolder

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in 's-Gravenpolder?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats 's-Gravenpolder is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.