i

Waterhardheid Scharendijke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Scharendijke. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Scharendijke is een erg kleine woonplaats met 1.285 inwoners. Scharendijke hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Scharendijke

U kunt waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Scharendijke objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Scharendijke**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Scharendijke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Scharendijke?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Scharendijke is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.