i

Waterhardheid Scharendijke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Scharendijke minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Scharendijke is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Scharendijke telt 1.285 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Scharendijke ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Scharendijke

Mensen kunnen hardheid van 6,38 dH "prima" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Scharendijke waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Scharendijke**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Scharendijke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Scharendijke?

Een ieder beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Scharendijke is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.