i

Waterhardheid Schiedam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Schiedam minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Schiedam is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schiedam hoort bij de top-vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een vrij grootschalige woonplaats met 76.215 inwonenden. Schiedam ligt in de gemeente Schiedam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schiedam

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Schiedam waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Schiedam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schiedam

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Schiedam?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schiedam is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.