i

Waterhardheid Schiedam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Schiedam. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Schiedam biedt plaats aan 76.215 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats. Schiedam bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Schiedam.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Schiedam

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het boenen van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Schiedam waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Schiedam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Schiedam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Schiedam?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schiedam is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.