i

Waterhardheid Sint Pancras

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Sint Pancras minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Sint Pancras is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Sint Pancras telt 6.070 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Sint Pancras bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Hardheid maat

Kaart van place+Sint Pancras+Langedijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Notenboom - Overveen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Sint Pancras

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Sint Pancras waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Sint Pancras**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Sint Pancras

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sint Pancras?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Pancras is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.