i

Waterhardheid Sint Pancras

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Sint Pancras. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Sint Pancras is een kleine woonplaats met 6.070 inwonenden. Sint Pancras ligt in de gemeente Langedijk. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Sint Pancras+Langedijk

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Stefan - Bentveld
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Sint Pancras

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Sint Pancras waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Sint Pancras**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sint Pancras

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sint Pancras?

Zacht water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sint Pancras is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.