i

Waterhardheid Sliedrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Sliedrecht. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Sliedrecht is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Sliedrecht biedt plaats aan 24.390 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. Sliedrecht bevindt zich in de gemeente Sliedrecht. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Sliedrecht

De indruk van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Sliedrecht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Sliedrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sliedrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sliedrecht?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sliedrecht is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.