i

Waterhardheid Spaarndam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Spaarndam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Spaarndam is een erg kleine woonplaats met 2.740 inwoners. Spaarndam hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Spaarndam

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Spaarndam waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Spaarndam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Spaarndam

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Spaarndam?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spaarndam is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.