i

Waterhardheid Spaarndam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Spaarndam minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Spaarndam is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Spaarndam biedt plaats aan 2.740 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Spaarndam hoort bij de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Spaarndam

De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Spaarndam waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Spaarndam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Spaarndam

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Spaarndam?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spaarndam is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.