i

Waterhardheid Stolwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Stolwijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Stolwijk is een erg kleine woonplaats met 5.005 inwoners. Stolwijk bevindt zich in de gemeente Krimpenerwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Stolwijk

De ervaring van een vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Stolwijk objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Stolwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stolwijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Stolwijk?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Stolwijk is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.