i

Waterhardheid Stolwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Stolwijk heeft een minimale waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Stolwijk is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Stolwijk telt 5.005 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Stolwijk bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Stolwijk

De ervaring van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Stolwijk waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Stolwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Stolwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Stolwijk?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Stolwijk is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.