i

Waterhardheid Stoutenburg Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,30 dH
  HOOGSTE: 5,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Stoutenburg Noord is 5,30 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Stoutenburg Noord is 5,80 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Stoutenburg Noord is een kleine woonplaats met 140 inwonenden. Stoutenburg Noord maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Amersfoort.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Stoutenburg Noord

De ervaring van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 5,30 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Stoutenburg Noord objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 5,30 Duitse graden in Stoutenburg Noord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Stoutenburg Noord

Calculatie voor 5,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Stoutenburg Noord?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Stoutenburg Noord is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,30 naar 0 dH te reduceren.