i

Waterhardheid Stoutenburg Noord

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,30 dH
  HOOGSTE: 5,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Stoutenburg Noord kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,30 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Stoutenburg Noord is 5,80 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Stoutenburg Noord is een kleine woonplaats met 140 inwoners. Stoutenburg Noord hoort bij de gemeente Amersfoort. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Stoutenburg Noord

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 5,30 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Stoutenburg Noord waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 5,30 dH in Stoutenburg Noord**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Stoutenburg Noord

Rekensom voor 5,30 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Stoutenburg Noord?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Stoutenburg Noord is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 5,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.