i

Waterhardheid Ter Heijde

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Ter Heijde kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Ter Heijde is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ter Heijde is een kleine woonplaats met 530 inwonenden. Ter Heijde hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ter Heijde

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Ter Heijde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Ter Heijde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ter Heijde

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ter Heijde?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ter Heijde is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.