i

Waterhardheid Ter Heijde

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Ter Heijde. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Ter Heijde is een zeer kleine woonplaats met 530 inwoners. Ter Heijde hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ter Heijde

U kunt hardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Ter Heijde waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Ter Heijde**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ter Heijde

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Ter Heijde?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ter Heijde is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.