i

Waterhardheid Tienhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Tienhoven. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Tienhoven is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Tienhoven telt 765 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Tienhoven hoort bij de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Tienhoven

De indruk van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en het boenen van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Tienhoven objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Tienhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Tienhoven

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Tienhoven?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tienhoven is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te verminderen.