i

Waterhardheid Tienhoven (Zederik)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Tienhoven. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Tienhoven telt 765 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Tienhoven maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zederik.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Tienhoven+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Maartje - Leiden
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Tienhoven

De beleving van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Tienhoven waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Tienhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Tienhoven

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Tienhoven?

Iedereen ervaart onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Tienhoven is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.