i

Waterhardheid Tinte

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Tinte kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Tinte is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Tinte telt 540 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Tinte maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westvoorne.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Tinte

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Tinte objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Tinte**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Tinte

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Tinte?

Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Tinte is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.