i

Waterhardheid Uitgeest

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Uitgeest kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Uitgeest is een betrekkelijk kleine woonplaats met 13.060 inwoners. Uitgeest bevindt zich in de gemeente Uitgeest. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Uitgeest

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Uitgeest waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Uitgeest**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Uitgeest

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Uitgeest?

Een ieder ervaart onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Uitgeest is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.