i

Waterhardheid Uitgeest

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Uitgeest kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Uitgeest is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Uitgeest biedt plaats aan 13.060 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Uitgeest ligt in de gemeente Uitgeest. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Uitgeest

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Uitgeest waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Uitgeest**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Uitgeest

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Uitgeest?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Uitgeest is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.