i

Waterhardheid Ursem gem. S

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Ursem gem. S is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Ursem gem. S is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ursem gem. S is een kleine woonplaats met 70 inwoners. Ursem gem. S bevindt zich in de gemeente Alkmaar. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ursem gem. S

De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Ursem gem. S waardevrij testen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Ursem gem. S**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ursem gem. S

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ursem gem. S?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ursem gem. S is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.