i

Waterhardheid Ursem gem. S

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Ursem gem. S. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ursem gem. S is een erg kleine woonplaats met 70 inwoners. Ursem gem. S ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ursem gem. S

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Ursem gem. S waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Ursem gem. S**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ursem gem. S

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Ursem gem. S?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ursem gem. S is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.