i

Waterhardheid Veen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Veen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 10,36 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Veen is een zeer kleine woonplaats met 2.485 inwonenden. Veen ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Veen+Aalburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Sjef Kuijlen - Ossendrecht
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Veen

Men kan hardheid van 10,36 dH misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Veen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 10,36 dH in Veen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Veen

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Veen?

Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Veen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.