i

Waterhardheid Veen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Veen kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Veen is een zeer kleine woonplaats met 2.485 inwoners. Veen maakt deel uit van de gemeente Aalburg. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Veen+Aalburg

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Taurinus - Cuijk
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Veen

Men kan hardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water van 10,36 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Veen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Veen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Veen

Berekening voor 10,36 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Veen?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Veen is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.