i

Waterhardheid Vijfhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Vijfhuizen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Vijfhuizen is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Vijfhuizen biedt plaats aan 4.400 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Vijfhuizen bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Vijfhuizen

De beleving van een bepaalde hardheid is erg subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het ontkalken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Vijfhuizen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Vijfhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Vijfhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Vijfhuizen?

Iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Vijfhuizen is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.