i

Waterhardheid Vijfhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Vijfhuizen heeft een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Vijfhuizen is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Vijfhuizen is een kleine woonplaats met 4.400 inwoners. Vijfhuizen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Vijfhuizen

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Vijfhuizen objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Vijfhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Vijfhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Vijfhuizen?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Vijfhuizen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.