i

Waterhardheid Vlaardingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Vlaardingen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Vlaardingen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Vlaardingen maakt deel uit van de top 50 steden van Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats met 70.905 inwoners. Vlaardingen is onderdeel van de gemeente Vlaardingen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Vlaardingen

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Vlaardingen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Vlaardingen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Vlaardingen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Vlaardingen?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Vlaardingen is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.