i

Waterhardheid Waverveen

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Zo hard is het drinkwater in Waverveen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 drinkwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Waverveen is een kleine woonplaats met 830 inwonenden. Waverveen maakt deel uit van de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Waverveen

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Waverveen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 dH in Waverveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Waverveen

Becijfering voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Waverveen?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waverveen is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden terug te dringen.