i

Waterhardheid Waverveen

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Waverveen. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Waverveen telt 830 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Waverveen bevindt zich in de gemeente De Ronde Venen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Waverveen

Men kan een waterhardheid van 7,60 Duitse graden "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Waverveen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 Duitse graden in Waverveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Waverveen

Rekensom voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Waverveen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Waverveen is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.