i

Waterhardheid Westbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Westbeemster. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Westbeemster is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Westbeemster is een kleine woonplaats met 775 inwoners. Westbeemster is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beemster.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Westbeemster

De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Westbeemster waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Westbeemster**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Westbeemster

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Westbeemster?

Iedereen beleeft zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Westbeemster is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.