i

Waterhardheid Westbeemster

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Westbeemster is 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Westbeemster biedt plaats aan 775 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Westbeemster is onderdeel van de gemeente Beemster. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Westbeemster

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Westbeemster waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Westbeemster**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Westbeemster

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Westbeemster?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Westbeemster is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.