i

Waterhardheid Wieringerwaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Wieringerwaard ligt in de buurt van 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Wieringerwaard is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Wieringerwaard biedt plaats aan 2.345 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Wieringerwaard maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Wieringerwaard

Men kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Wieringerwaard waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Wieringerwaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wieringerwaard

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Wieringerwaard?

Iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wieringerwaard is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.