i

Waterhardheid Wieringerwaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Wieringerwaard. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Wieringerwaard biedt plaats aan 2.345 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Wieringerwaard is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Wieringerwaard

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH wellicht "geen probleem" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Wieringerwaard waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Wieringerwaard**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wieringerwaard

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Wieringerwaard?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wieringerwaard is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.