i

Waterhardheid Winkel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Winkel is 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Winkel is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Winkel is een kleine woonplaats met 3.285 inwonenden. Winkel ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Winkel

Iemand kan hardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Winkel objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Winkel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Winkel

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Winkel?

Een ieder ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Winkel is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.