i

Waterhardheid Woerden

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Woerden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Woerden is 0,00 dH. Dit komt neer op water.

Woerden biedt plaats aan 36.025 inwonenden. Het is een naar verhouding grote woonplaats. Woerden hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Woerden

De waarneming van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Woerden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Woerden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Woerden

Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Woerden?

Een ieder ondervindt zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Woerden is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.