i

Waterhardheid Woerden

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Woerden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Woerden is een gemiddeld grote woonplaats met 36.025 inwonenden. Woerden maakt deel uit van de gemeente Woerden. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Woerden+Woerden

"Review beoordeling: 10 uit 10"

R. Van Arnhem - Woerden
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Woerden

U kunt een hardheid van 7,50 Duitse graden misschien "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Woerden waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Woerden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Woerden

Becijfering voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Woerden?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Woerden is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 dH te reduceren.