i

Waterhardheid Wormer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Wormer. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Wormer biedt plaats aan 12.495 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Wormer maakt deel uit van de gemeente Wormerland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Wormer

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Wormer objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Wormer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wormer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Wormer?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wormer is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.