i

Waterhardheid Wormer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Wormer. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Wormer is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Wormer telt 12.495 inwonenden. Het is een vrij kleine woonplaats. Wormer maakt deel uit van de gemeente Wormerland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Wormer

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wormer waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Wormer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wormer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Wormer?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wormer is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.