i

Waterhardheid Woudenberg

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het leidingwater in Woudenberg. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Woudenberg telt 12.310 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. Woudenberg is onderdeel van de gemeente Woudenberg. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maat

Kaart van place+Woudenberg+Woudenberg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Anneke de Bres - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Woudenberg

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Woudenberg waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 5,90 Duitse graden in Woudenberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Woudenberg

Rekensom voor 5,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Woudenberg?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Woudenberg is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.