i

Waterhardheid Woudenberg

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Woudenberg kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 5,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Woudenberg is 0,00 Duitse graden. Dit noemen we water.

Woudenberg biedt plaats aan 12.310 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Woudenberg maakt deel uit van de gemeente Woudenberg. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Woudenberg

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Woudenberg objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 5,90 dH in Woudenberg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Woudenberg

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Woudenberg?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Woudenberg is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.