i

Waterhardheid Zaandam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Zaandam is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Zaandam is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zaandam is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats met 74.520 inwonenden. Zaandam ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zaandam

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en het schrobben van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Zaandam waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Zaandam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zaandam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zaandam?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zaandam is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.