i

Waterhardheid Zaandam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Zaandam kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zaandam hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats met 74.520 inwoners. Zaandam maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Zaandam

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zaandam objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Zaandam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zaandam

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Zaandam?

Een ieder ervaart zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zaandam is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.