i

Waterhardheid Zoutelande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Zoutelande. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Zoutelande is een kleine woonplaats met 1.505 inwoners. Zoutelande bevindt zich in de gemeente Veere. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zoutelande

Iemand kan een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Zoutelande objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Zoutelande**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zoutelande

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Zoutelande?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zoutelande is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.