i

Waterhardheid Zoutelande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het water in Zoutelande minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Zoutelande is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Zoutelande is een kleine woonplaats met 1.505 inwonenden. Zoutelande hoort bij de gemeente Veere. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zoutelande

U kunt hardheid van 6,38 dH wellicht "normaal" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Zoutelande waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Zoutelande**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zoutelande

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zoutelande?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zoutelande is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.